Któż z nas nie ubóstwia słodkości! Kochamy po nie sięgać by naprawić sobie humor, w czasie spotkań z przyjaciółmi czy oglądania telewizji, aczkolwiek chociaż jest to sielankowe, tego rodzaju nawyki są niezwykle niezdrowe. Nadmiar cukru, tłuszczu i kalorii, którymi wypełnione są standardowe przekąski, może przyczynić się do nadwagi, cukrzycy bądź chorób mięśnia sercowego. Czy to znaczy, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z przekąsek? Bezsprzecznie nie! Poniżej kilka wskazówek, jak przyrządzić dietetyczne desery.
Podstawą powinno być ograniczenie cukru. Jak to zrobić? To proste. Cukier możemy bardzo łatwo zastąpić poprzez zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak na przykład stewia czy ksylitol. Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która bardzo bogata jest w glikozydy. Nie są one trawione przez ludzi, więc mimo tego, że stewia jest nawet kilkaset razy bardziej słodka niż cukier, nie ma szkodliwego oddziaływania na nasz organizm. Ksylitol to naturalny cukier pochodzący z brzozy, przez wzgląd na swoje działanie przeciwpróchnicze eksploatowany w produkcji gum do żucia.
Nie zapominajmy również żeby zastąpić bitą śmietanę ekologicznym jogurtem. Oparciem zdrowych, dietetycznych deserów może być z powodzeniem kasza jaglana, która doskonale sprawdzi się do wypieku ciast.
Innym interesującym produktem, który możemy wykorzystać do przyrządzenia dietetycznych deserów jest tapioka. To roślina z Ameryki Południowej, która olśniewająco sprawdzi się do sporządzenia urozmaiconych musów i puddingów.
Jak widać, dieta nie musi sygnalizować bezwzględnej rezygnacji z deserów, należy je po prostu odpowiednio przygotować, tak, aby były zdrowe.
Małokaloryczne przekąski
17
lut