Fundamentem do faktycznie fantastycznego samopoczucia jest nie wyłącznie zredukowanie ilości stresu w naszym życiu oraz systematyczna aktywność fizyczna, ale oprócz tego optymalne odżywianie się. Jedynie optymalnie przygotowywane posiłki, jedzone w niezmiennych odstępach czasu zagwarantują naszemu organizmowi wszystko, co konieczne by utrzymać nas w dobrym zdrowiu przez długie lata.
Często osoby, które postanowiły przejść na dietę ze względów zdrowotnych bądź estetycznych (ochota zrzucenia kilku kilogramów), nadmiernie bezwzględnie podchodzą do swoich nawyków żywieniowych. Będąc na diecie nie trzeba radykalnie ograniczać ilości konsumowanego jedzenia (jest to nawet wysoce niepożądane). Zamiast tego opłaci się przystosować się do ogólnych porad, które zreformują naszą dietę, aczkolwiek nie kosztem nieprzerwanego uczucia głodu.
Złotym środkiem do triumfu jest między innymi regularne spożywanie posiłków. Przede wszystkim radzi się, by było to 5 przeciętnych porcji na dobę, co 3-4 godziny. Najistotniejszym posiłkiem w trakcie całego dnia jest śniadanie, które powinno być zjedzone najpóźniej w ciągu godziny po wstaniu z łóżka. Bezwarunkowo nie należy inicjować dnia od samej kawy na pusty żołądek!
Dietetyczne śniadanie powinno uwzględniać wyroby z wielu grup (węglowodany, białko, tłuszcze, cukry) we właściwej relacji. W sezonie jesiennym i zimowym trzeba zatroszczyć się o to, by pierwszy posiłek był ciepły. Bardziej niż na kaloryczność produktów zwracajmy uwagę na ich indeks glikemiczny – dobierajmy tylko te o niewielkiej wartości indeksu, dzięki czemu długo pozostaniemy zadowoleni i nie będziemy skazani na napady wilczego głodu.
Gotuj i odżywiaj się zdrowo
11
lut