Owsianka – często kojarzy nam się ona głównie z niezbyt smakowitą breją serwowaną jako pierwszy posiłek w przedszkolu czy też w żłobku. Danie to może mimo to być przepyszne oraz zdrowe, pod warunkiem, że tylko poświęcimy mu trochę serca. Śniadanie stworzone na bazie płatków owsianych oraz mleka jest przecież doskonałym pomysłem na pełen witamin oraz minerałów początek dnia.

Często mylnie obawiamy się, że niskokaloryczne śniadanie nie może przyjąć formy płatków owsianych. Każda kobieta może przecież spożywać ją bez przeszkód pod warunkiem, że do jej przyrządzania nie użyje cukru. Cukier dobrze jest zastąpić odrobiną miodu lub przygotować płatki owsiane w wersji pozbawionej słodyczy.

Owsianka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika oraz fosforu, żelaza, a także cynku. Jej spożywanie wpływa więc doskonale nie tylko na usprawnienie metabolizmu oraz odchudzanie, ale i na ogólną kondycję naszego ciała i naszych narządów. W przypadku kobiet bardzo istotną kwestią jest istnienie cynku w płatkach owsianych – pierwiastek ten jest bowiem odpowiedzialny za prawidłowy stan skóry, pomaga zwalczać niechciane zmiany skórne, a ponadto ochrania przed powstawaniem rozstępów.

Spożycie dietetycznego śniadania składającego się z mleka oraz płatków owsianych jest polecane nie tylko tym kobietom, które pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale wszystkim paniom, którym zależy na dobrym samopoczuciu przez cały dzień. Ten prosty posiłek można albowiem przyrządzić z wykorzystaniem orzechów, bakalii lub owoców, które świetnie poprawiają nastrój na cały dzień oraz znakomicie uzupełniają smak dania, które zwykle kojarzymy w nie za bardzo apetyczny sposób.