Poznałaś założenia jakimi kierować należy się podczas komponowania kolacji tak by była pełnowartościowa i niezbyt kaloryczna jednak nadal brakuje ci pomysłu na gotowe potrawy? Podpowiemy Ci kilka propozycji.

Niskokaloryczna kolacja na zimno:

1. Biały chudy twaróg trzeba pomieszać z niewielką ilością nie tłustego mleka, rzodkiewką (pomidorem), szczypiorkiem, niewielką ilością soli i pieprzu, do tego ciemne, pełnoziarniste pieczywo.
2. Wieloziarniste pieczywo z pastą z cieciorki ( pół puszki cieciorki, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, niewielką ilość musztardy, soli i pieprzu, wszystkie produkty powinno się dokładnie zblendować)
3. Koktajl z truskawek (zblendowane truskawki złączone z nie tłustym mlekiem, w przypadku gdy jest niezbyt słodki, możesz dosłodzić łyżką stołową miodu)
4. Sałatka wiosenna (kilka rzodkiewek, sałata lodowa, jeden ogórek, biały pokruszony ser, sól i pieprz do smaku, odrobina oliwy z oliwek)

Lekka kolacja serwowana na ciepło:

1. Naleśniki z białym serem albo dżemem (ciasto na naleśniki: dwa jajka, 2 szkl. wody, 1 szkl. mleka, 1/2 kg mąki, 2 łyżki cukru, odrobina soli, niewielka ilość oleju – nie należy podlewać olejem podczas smażenia – wówczas naleśniki są bardziej suche ale mimo wszystko nie przywierają do patelni)
2. Grillowana pierś z drobiu serwowana w ziołach z mizerią (śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym)
3. Grillowana cukinia, papryka i cebulka w przyprawach (wedle upodobań)
4. Gotowana fasolka szparagowa (gotować ok dziesięć minut w odrobinę osolonej wodzie, obtoczyć w jajku, odrobinie soli i pieprzu, podsmażyć z bułką tartą na oliwie z oliwek) podawać z jajkiem sadzonym lub grillowanym kurczakiem.
Smacznego 🙂