17 lut Brak komentarzy admin Emfot , , , ,

Wszyscy doskonale wiemy, jak wygląda zwyczajny obiad jedzony regularnie przez polskie rodziny. Bardzo często spożywamy go podczas dni wolnych od pracy. Chodzi oczywiście o kotleta wieprzowego serwowanego z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Niestety, taki posiłek jest wysokokaloryczny, także nie powinniśmy go spożywać, jeśli podliczamy kalorie. Na szczęście możemy spokojnie zamienić to danie w wartościowy obiad. Jak więc można to uczynić?
Na samym początku zajmijmy się kotletem wieprzowym. Na jego indeks kaloryczny spory wpływ ma panierka, która pochłania tłuszcz niczym gąbka. Warto z niej koniecznie zrezygnować. Zamieńmy także zwykły schab na mięso z drobiu, które ma mniejszą ilość kalorii i zawiera sporo białka. Podsmażmy je na niewielkiej ilości tłuszczu lub na specjalnej patelni wykonanej. Nie trzeba obtaczać mięsa w żadnej panierce. Zamiast tego obficie przyprawmy je ostrą papryką i pieprzem. Teraz przejdźmy do przyrządzania ziemniaków. Trzeba je oczywiście ugotować. Wbrew obiegowej opinii takie gotowane ziemniaki wcale nie zawierają dużo kalorii. To jedynie masło, które do nich dodajemy, wpływa na nie niekorzystnie. Można zrezygnować zatem z tego tłuszczu, a zamiast tego posypać ziemniaki zielonym koperkiem. Przyrządźmy także sałatkę ze wartościowych warzyw. Wykorzystajmy sałatę, pomidory, ogórki oraz szczypiorek. Taka sałatka okaże się źródłem korzystnych dla zdrowia witamin oraz związków mineralnych.
Jeżeli przygotujemy sobie właśnie taki lekkostrawny obiad, to na pewno zaspokoimy swoje kubki smakowe. W dodatku, zjemy niedużą liczbę kalorii, zatem posiłek nie wpłynie niekorzystnie na naszą dietę.