Od paru lat dieta bezglutenowa robi ogromną furorę wśród osób, które interesują się zdrowym stylem życia i jedzenia.
Czym jest gluten?
W dużym skrócie… Gluten to zespół białek, które możemy wyszukać w zbożach takich jak: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To gluten sprawia, że nasze ciasta lepiej rosną, mają właściwą konsystencję i są smaczniejsze. Niestety gluten ma również właściwości uczulające.
Dietetyczne wyzwanie
Dieta bezglutenowa opiera się na zupełnej eliminacji glutenu z naszego jadłospisu. Jest to zazwyczaj bardzo skomplikowane. Zdarza się, iż dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, jednak mógł zostać wprowadzony do niego w procesie produkcji. Z tego względu zawsze musimy dokładnie czytać notatki zawarte na etykietach. Gluten najczęściej znajdziemy w żywności mocno przetworzonej, między innymi w konserwach, gotowych sosach, daniach z zamrażarki. Uważać musimy także w aptece. Gluten mają w składzie niektóre leki oraz dodatki do diety.
Czy na diecie pozbawionej glutenu wskazane jest jeść owies?
Owies sam w sobie nie zawiera gluten, w jego składzie znajdziemy innego typu białko – aweninę. Jednak niezwykle często owies jest przetwarzany w takich samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, dlatego produkty z tego zboża bywają zanieczyszczone glutenem. Z tego powodu zanim sięgniemy po płatki owsiane można zerknąć czy na etykiecie wyraźnie napisano, że dany produkt jest zupełnie wolny od glutenu.
Uwaga miłośnicy piwa
Wielbiciele złocistego napoju będą musieli go wyrzucić ze swojego menu. Niestety znaczna część piw zawiera w sobie gluten. Jednakże wina i wódki są w większości pewne, ale dla pewności trzeba zapoznać się ze składem ulubionego napoju.